Клиентът има право да върне или замени закупен от Minionite.com продукт, в 30-дневен срок, считано от датата на поръчката. Върнатата стока трябва да е запазена във вида, в който е получена (с оригиналната си опаковка, без следи от употреба, с ненарушена цялост, с всички придружаващи я аксесоари и документи). Ако продуктът е видимо използван, опаковката му е деформирана или е в състояние, което прави продажбата му невъзможна, стоката ще бъде върната обратно на клиента, за негова сметка.

При отказ от поръчка, търговецът възстановява на потребителя стойността на закупения продукт в 14-дневен срок от упражняване правото му на отказ. Потребителят дължи само разходите по връщането на стоката на търговеца.

Възстановяването на сумата става по някой от следните начини:

  • По банков път, по посочена от клиента лична банкова сметка, открита в Република България
  • Чрез пощенски паричен превод, който може да бъде получен в избран от клиента офис на куриера (Спиди или Еконт Експрес)

В случай на грешка от страна на търговеца (напр. грешно фактурирана или доставена стока), разходите по доставката и връщането на продукта, се поемат от последния.

В случай, че потребителят върне продукт и желае замяната му с друг, разходите по доставката на новия продукт, са за сметка на клиента. При замяна, новият продукт се изпраща на потребителя, след като вече закупения бъде върнат.

ПРИ ТРАНСПОРТНИ ДЕФЕКТИ ПРИ ПОЛУЧАВАНЕТО НА ПРОДУКТА

ВАЖНО: Всички поръчки, направени в Minionite.com, се изпращат на клиента с опция за тест и преглед преди плащане. Клиентът е длъжен да отвори пратката и да провери дали е запазена нейната цялост (в някои случаи, дали продуктът работи) В ПРИСЪСТВИЕТО на куриера. Ако продуктът е счупен или повреден, клиентът е длъжен да го обяви на куриера в момента на доставката. В противен случай, стойността на пратката и на доставката остават за сметка на клиента! Онлайн магазин Minionite.com не носи отговорност за повредени пратки, които не са обявени в присъствието на куриер.

ПОЦЕДУРА ПО ВРЪЩАНЕ НА СТОКА

  1. Подаване на електронна заявка за връщане/замяна на продукт

Ако сте пазарували с регистрация, влезте във вашия профил и в раздел „Поръчки“ открийте поръчката с артикула, който желате да върнете/замените, след което натиснете бутона „Преглед“. Изберете продукта, който желаете да върнете/замените и натиснете бутона срещу него („Върни продукта“).

Ако сте пазарували като гост (без регистрация), последвайте ТОЗИ ЛИНК и въведете номера на поръчката, по която желате да върнете или замените продукт и email-а, на който сте получили потвърждение за нея. Ще ви бъде даден достъп до панел, от който ще може да подадете вашата заявка за връщане/замяна. В панела ще имате възможност посредством бутона „Върни продукт“ да изберете, кои продукти от поръчката да върнете и кои да задържите.

  1. Адрес за връщане на продукти

След приключване на електронната заявка за Връщане/Замяна, стоката слева да бъде изпратена на адрес:

гр. Търговище, ПК 7700, офис на Еконт Експрес – Запад (бул. Сюрен 1)

или

гр. Търговище, ПК 7700, ул. Крали Марко 2-4

Получател: Уеб Маркет БГ ООД

Продукти, изпратени без направена заявка на Връщане/Замяна в системата, няма да бъдат разглеждани до момента, в който такава не бъде създадена от клиента. Пратки, изпратени на адрес различен от посочения, няма да бъдат разглеждани.