Бананът е изключително богат източник на калий – третият най-разпространен минерал в тялото ни. Калият е веществото, което отговаря за правилното съкращаване на мускулите, биенето на сърцето и водния баланс в организма. Електролитните му свойства осигуряват циркулацията на енергия в тялото и подобряват храносмилането, нервната дейност и сърдечните функции. Препоръчителният дневен прием на калий при възрастен човек е около 2000 милиграма. За сравнение, в 100 грама банан се съдържа средно 376 милиграма калий. В това отношение бананът е абсолютен рекордьор сред всички останали естествени източници на жизненоважния минерал.

Бананът съдържа и няколко витамина, по-известните от които – витамин С, витамин Е, витамин В6 и витамин А. Той е още отличен източник на фибри, калций, магнезий, желязо, селен, манган и нужната на всички бременни и млади майки – фолиева киселина. Бананът е храна, богата на естествени, природни захари, а наличието на черни точици по обелката на банана сочи, че плодът съдържа максималното им съдържание. За тези, които са на диета и изчисляват калориите, в 100 грама банан се съдържат около 90 калории.

И накрая – кой се нуждае от най-много банани? Освен миньоните, това са бебетата, спортистите, хората с храносмилателни проблеми, преболедувалите и тези, които спазват диета.

FacebookMore...